In gesprek met Robbert van Essen – “Van keiharde onderhandelaar naar relatiebouwer”

19 januari 2023

Robbert van Essen, Sourcing Manager bij Yex, vertelt ons meer over zijn rol binnen ons bedrijf

Bij mijn vorige werkgever was ik als inkoper de keiharde onderhandelaar die echt tot de laatste cent ging. Ik werk nu een jaar als Sourcing Manager bij Yex, en daar bewandel ik een ander pad. Er is méér dan alleen prijs. Ons voornaamste streven is een goede relatie op te bouwen met onze boeren. Daar zitten grote partijen tussen, maar ook kleinere boeren. Die helpen we met het opbouwen van hun bedrijf, zodat we in de toekomst sámen kunnen groeien. Zaken als de vereiste certificaten, verantwoord kunnen leveren van de juiste volumes en goede persoonlijke relaties zijn voor ons net zo belangrijk als de juiste prijs. Onze vaste partners willen we jaarlijks minimaal één keer ontmoeten en in de ogen kijken. Via bedrijfsbezoeken bijvoorbeeld of op beurzen.

Asperges vormen een van onze paradepaardjes. We halen ze o.a. uit Mexico en Peru. Duurzaamheid is ook een belangrijk item binnen onze tak. We willen allemaal het beste voor de wereld en ook wij moeten daar ons steentje aan bijdragen. Creatief kijken naar transport, teeltmethodes en het voorkomen van kinderarbeid zijn bijvoorbeeld belangrijke punten voor ons.

Mijn favoriete product uit ons assortiment? Passievrucht! Ik heb een tweeling van tweeënhalf jaar oud, en als ik die met een stuk passiefruit en een lepeltje op de bank zet, dan heb ik geen kind meer aan ze!”