Martijn de Graaf: “Farmhouse International is goed uit de startblokken”

21 juli 2021

Martijn de Graaf, algemeen directeur Farmhouse International vertelt:

“Farmhouse International is goed uit de startblokken”

Op 1 januari 2021 zag de nieuwe holding Farmhouse International het licht. Hoe is dat eerste half jaar gelopen? Zijn de verwachtingen uitgekomen en wat vinden klanten en leveranciers van deze stap? Mar-tijn de Graaf, algemeen directeur van Farmhouse International, blikt terug én vooruit.

Eerst nog even de feiten op een rij. Onder de nieuwe holding vallen Yex (importeur van exoten en zach-tfruit) en de joint ventures SPOT (zoete aardappelen), FV SeleQt (peulvruchten) en Avor (avocado’s). Door het starten van joint ventures met telers hebben wij de keten kunnen verkorten. Zo spelen we in op de behoefte van retailers om hun producten bij de bron te kopen. Dat zorgt voor meer transparantie over hun product, kwaliteit, productzekerheid en duurzaamheid.

Positieve reacties

Terugkijkend op de afgelopen maanden is het eerste woord dat bij mij opkomt: trots. Ons initiatief is goed ontvangen door de markt, zowel door telers als klanten. We hebben verschillende presentaties gegeven – online en op locatie – en daar kwamen steeds positieve reacties op. We merken dat het verband tussen de verschillende bedrijven duidelijker geworden is en dat onze relaties de meerwaarde zien. Natuurlijk moeten we daar nog verder aan werken, maar dat is zo kort na de start logisch. De start en invulling van zo’n nieuwe holding is een boeiend proces en het is hartstikke leuk om daar met het hele team aan te werken.

Aandacht voor duurzaamheid

Onze slogan Connecting Smiles is ook goed ontvangen en daar ben ik erg blij mee. Het is ons antwoord op de ‘waarom-vraag’ en persoonlijk hecht ik daar veel waarde aan. Het leven moet leuk zijn en als dat niet zo is, moeten we er alles aan doen om het zo leuk mogelijk te maken. Dat gun ik iedereen: telers, klanten en collega’s. Connecting Smiles blijkt bovendien een mooi gespreksonderwerp: het roept vragen op en nodigt uit om met elkaar in gesprek te gaan en te ontdekken waar je voor staat.

Verder ben ik erg trots op de oprichting van Avor en op de focus op duurzaamheid binnen alle bedrijven.

Puzzel

Vooruitkijkend zijn er twee speerpunten die de komende tijd extra aandacht vragen. Op de eerste pla-ats gaan we ons sourcingplan optimaliseren, door de banden met onze telers te versterken. We willen verzekerd zijn van voldoende, voedselveilige en kwalitatief goede producten en samen met onze leve-ranciers verder bouwen. Een tweede aandachtspunt is de werk-privébalans van onze medewerkers. We merken dat dit een uitdaging is en we vinden het uitermate belangrijk om dat te verbeteren. Corona en het verplichte thuiswerken, heeft dit vraagstuk alleen maar groter gemaakt en dus staat het hoog op onze agenda. Het ‘nieuwe werken’ is best een puzzel en we helpen onze medewerkers graag om die te leggen. In ieder geval is het goed om te zien dat iedereen graag op kantoor is; dat zegt veel over de sfeer!

Happy, Involved & Proud

Los van die puzzel merken we wel dat Farmhouse International ook door medewerkers goed ontvangen is. Zij zien duidelijk de voordelen van de nieuwe structuur en de samenwerking tussen de bedrijven ver-loopt steeds beter. Onze kernwaarde, Be HIP (Happy, Involved & Proud), past goed bij ons en wordt echt omarmd. Medewerkers waarderen het dat een happy team belangrijk voor ons is en we doen daar veel aan.

Kortom, ik ben ontzettend trots op ons team en op onze prestaties. We hebben een mooi eerste half jaar achter de rug en ik hoop dat we nog heel lang met dezelfde passie kunnen doorgaan!