In gesprek met Siebe Heus- “Het is interessant om Supply Chain Planner van de mango te zijn, maar niet altijd makkelijk. Communicatie is van cruciaal belang”

17 november 2023

Supply chain medewerker; dat klinkt niet alleen als een uitdagende functie, dat is het ook! Maar voor Siebe is dat juist de reden waarom zijn werk zo leuk is. Samenwerken om een perfect product bij de klant af te leveren; daar wordt hij razend enthousiast van. Hij neemt jou mee in de wereld van… de mango!

 

Terug naar toen

Twee jaar geleden begon Siebe aan de laatste fase van zijn studie: het afstudeeronderzoek. Binnen Farmhouse had dochteronderneming Avor een vraagstuk voor hem liggen. Daar zag Siebe wel een uitdaging in. “Voor mijn scriptie heb ik onderzoek gedaan naar de mogelijkheden rondom het verminderen van voedselverspilling als het gaat om de avocado. Super interessant, dus ik ging er vanaf dag één vol enthousiasme mee aan de slag. Ik kwam erachter dat er onder andere olie en guacamole gemaakt kan worden van afgekeurde avocado’s. Het plan dat ik destijds schreef wordt vandaag de dag nog gebruikt, waardoor we daadwerkelijk een stukje voedselverspilling tegengaan. Gaaf toch?!”

Geen berg is te hoog

Na zijn stage maakte Siebe de overstap naar Yex en werd hij Supply Chain Planner van verschillende producten, waaronder de mango. “Gelukkig had ik al ervaring opgedaan met de avocado. Mango’s en avocado’s zijn leuke producten, maar zeker niet de makkelijkste. Dat komt doordat dit onze enige exoten zijn die gerijpt moeten worden. Bij mango’s hebben we te maken met gemixte rijpheid. Dat maakt het rijpproces een stuk complexer. Sommige klanten willen harde mango’s, anderen zijn op zoek naar triggered mango’s en weer anderen willen een product dat ready to eat is. Wij kopen de mango’s hard in. Op deze manier kunnen we zelf bepalen wat we ermee gaan doen. Helaas zien we in werkelijkheid dat een container niet volledig druk 13 binnen te krijgen. Klant is voor ons koning, dus we proberen zo goed mogelijk aan de wens van iedere klant te voldoen. Een andere uitdaging bij mango’s is dat er gebreken als anthrachnose aanwezig kunnen zijn. Wanneer dit er eenmaal in zit, kun je het product beter niet meer rijpen, omdat er anders grote zwarte plekken ontstaan. Dat maakt het onverkoopbaar. Tijdens het keuren worden er tientallen mango’s opengesneden om de rijpheid en eventuele defecten te controleren. Mede hierdoor kunnen wij mango’s van hoge kwaliteit naar onze klanten sturen.”

Verantwoordelijkheid

Siebe’s dagen zien er nooit hetzelfde uit. “Mijn functie is heel breed. Een van mijn taken is om samen met de inkoper te signaleren wanneer een bepaald product binnenkomt. Hierbij komen we soms voor hete vuren te staan. Ondanks de inkoopplanning kan het namelijk voorkomen dat containers vertraging oplopen of juist sneller op de stoep staan. Het is mijn taak om dit op te lossen. Wanneer we binnen een bepaalde week bijvoorbeeld veel containers krijgen met een bepaalde exoot is het heel waarschijnlijk dat we voorraaddruk gaan krijgen. Door dit tijdig te constateren, aan te passen in de planning en te communiceren naar de verkopers, lopen we niet tegen onverwachte problemen aan.” Bij binnenkomst van de mango worden de containers meteen gekeurd. Ook hier ligt opnieuw een belangrijke taak voor Siebe. “Ik moet ervoor zorgen dat de voorraadrotatie hoog blijft en dat de mango’s FIFO worden opgedeeld. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het maken van de rijpplanning. Hierbij moet er worden gekeken naar wat klanten de week erna nodig hebben. Op basis hiervan ga ik aan de slag”

Open kaart

Naast de dagelijkse werkzaamheden heeft de Supply Chain afdeling te maken met verschillende projecten rondom procesoptimalisatie. “Daar zijn we eigenlijk continu mee bezig. Voor ons is het heel belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant opstaan, van inkoper tot keurmeester.” Wat daarvoor nodig is? Goede communicatie! “Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We lopen soms tegen uitdagingen aan doordat iedereen vanuit zijn eigen perspectief naar een bepaalde situatie kijkt. Dat kan af en toe oplopen tot pittige discussies. Door regelmatig besprekingen te houden en naar elkaar te luisteren, komen we gelukkig altijd tot de juiste oplossing. Daarnaast gebruiken we tegenwoordig bepaalde lijsten waar de specificatie eisen per klant duidelijk worden vermeld. We doen er alles aan om deze specificaties te allen tijde op te volgen, maar het kan weleens gebeuren dat de mango’s anders rijpen dan wij van tevoren verwacht hadden. Wat we dan doen? Open kaart spelen met de klant! Dat is bij Farmhouse heel belangrijk. Samen zoeken we vervolgens naar een oplossing. We zijn erachter gekomen dat dit de sleutel tot succes is!”

Betrokken team

“Ondanks we binnen het supply chain team allemaal ons eigen product en onze eigen verantwoordelijkheden hebben, weten we goed van elkaar waar iedereen mee bezig is. Een keer in de week komen we samen om de voortgang en verbetering te bespreken. Daarnaast  ondersteunen we elkaar bij procesverbeteringen en delen we relevante informatie met betrekking tot de producten. Dit alles maakt het overnemen van elkaars werkzaamheden een stuk makkelijker. Het product waar mijn collega Tim zich dagelijks mee bezighoudt is de avocado. Doordat hij veel ervaring heeft met het specifieke rijp proces, kan hij mijn werkzaamheden perfect overnemen als ik op vakantie ben. En andersom natuurlijk ook!