Een koffer vol.. nieuwe ontdekkingen uit de USA

31 oktober 2023

De Verenigde Staten, een land dat verschilt van Nederland als je kijkt naar de cultuur, de mensen, maar ook de wereld van groenten en fruit. En aangezien wij van nature nieuwsgierig zijn, wilden wij daar maar al te graag meer over weten, want daar kunnen we weer van leren. Hoog tijd voor een bezoekje dus! Ga je mee?

Daarvoor hoef je niet helemaal in het vliegtuig te stappen. Onze marketingmanager, Jeroen Groenewegen, is net terug van zijn reis naar de westkust en heeft een hele koffer vol ontdekkingen meegebracht. Hij staat te popelen om die met je te delen! Ben je er klaar voor? Lezen maar!

 

Rondje door de supermarkt

Het is nog vroeg in de ochtend wanneer Jeroen besluit om wat Amerikaanse supermarkten te bezoeken. “Een van mijn eerste stops was bij Trader Joe’s. Achteraf was dit een van de supermarktketens die er voor mij het meest uitsprong. Waarom? Dat ga ik je nu vertellen! Bij binnenkomst begon ik uiteraard bij de groente- en fruitafdeling. Wat meteen opviel was de presentatie van de producten. Daar werd duidelijk veel aandacht aan besteed. De versheid, kleuren en kwaliteit spatten van de exoten af, alles lag perfect in de schappen. Dit trok meteen mijn aandacht, maar ook die van consumenten om mij heen. Dat was bijzonder om te zien. Toen ik dichter bij de schappen kwam, merkte ik nog iets op. Bij bijna ieder product stonden informatieve kaartjes, met tips en tricks. Super handig, want dit maakt het voor consumenten eenvoudiger om te beslissen hoe ze bepaalde producten kunnen gebruiken. In Nederland ontbreekt dit vaak, terwijl consumenten behoefte hebben aan informatie. Vooral als het gaat om exotische groenten en fruit. Dit zijn vaak producten die nog nieuw zijn voor de klant. Hoe kun je ze gebruiken? Wat is de bereidingswijze? En waarmee kun je ze combineren? Allemaal vragen die in het hoofd van de consument kunnen spelen. De kaartjes kunnen de drempel verlagen om daadwerkelijk exotische groenten en fruit te proberen. Een leuk feitje is trouwens dat hier gebruik wordt maakt van handgeschreven kaartjes, wat het een stuk persoonlijker maakt. Deze supermarktketen pakt dat naar mijn idee heel goed aan.”

 

Nederlandse supermarkt vs. Amerikaanse Supermarkt

Tijdens Jeroen’s reis in Amerika bezocht hij nog zo’n twintig andere supermarkten. “Bij alle supermarkten die ik heb bezocht, lagen de groente- en fruitafdelingen er perfect bij. Er was een enorm aanbod van verpakt en onverpakt product. Op de versafdelingen waren medewerkers bezig om te zorgen dat hun schap er op en top bij lag. Hier was ik behoorlijk van onder de indruk. Af en toe leek het gewoon bijna een tentoonstelling, het was echt een ervaring! Ook was ik verbaasd over de drukte, zelfs op doordeweekse dagen. Overal waar ik keek, zag ik mensen, echt bizar! Wat mij verder duidelijk werd, is dat alle supermarkten één ding vooropstellen: gemak. Dat kon je bijvoorbeeld zien aan het ruime aanbod van voorverpakt, bewerkt fruit. In Nederland is dit assortiment vaak kleiner. Met oog op duurzaamheid zou dat naar mijn idee wel wat minder mogen in Amerika. Aan de andere kant is het een goede instelling om de consument centraal te zetten. Op een duurzame manier gemak bieden, dat is waar we voor moeten gaan!”

 

Op beursbezoek

Jeroen was niet alleen in Amerika om supermarkt na supermarkt af te struinen, ook de Fresh Summit beurs werd bezocht. “Het was geweldig om verschillende mensen uit de AGF-sector te spreken en bepaalde zaken vanuit andere perspectieven en expertises te horen en te zien. Zo ben ik erachter gekomen dat Europa en Amerika op het gebied van duurzaamheid redelijk op dezelfde lijn liggen. We lopen tegen dezelfde uitdagingen aan en proberen een balans te vinden tussen duurzaamheid en betaalbaarheid. Toch viel het me op dat er in Amerika op veel plekken nog veel plastic wordt gebruikt. In Nederland wordt momenteel getracht dit sterk te verminderen. Op dat vlak lijken de landen dus iets te verschillen. Qua mindset staan de neuzen echter dezelfde kant op: mens en milieu staan voorop! Verder heb ik op de beurs vooral veel inspiratie kunnen opdoen wat betreft trends en andere ontwikkelingen. Wat voor concepten en verpakkingen zijn er momenteel? En hoe worden ze gebruikt? Welke producten zijn hier hip? Dat zijn de vragen die tijdens mijn bezoek aan de beurs beantwoord werden. Ook de beursstands waren heel inspirerend! Je kon zien dat er daadwerkelijk veel tijd en moeite in was gestoken. Ook die inspiratie neem ik mee in mijn koffer naar huis!”

 

Plant-based is hipper dan ooit

En last but not least: onze favoriete trend is ook in Amerika mega populair! “Plant-based maaltijden zag ik overal terugkomen. Dat vond ik heel gaaf om te zien. Samen kunnen we daadwerkelijk verschil maken. En ook bij ons merk Discovered, laten we zien hoe makkelijk en lekker een meer plant-based voedingspatroon is . We willen jou gewoon laten zien dat exotische groenten en fruit heel goed de hoofdrol kunnen spelen in iedere maaltijd! Als je vanavond je omgeving wilt verrassen, raad ik je zeker aan onze geheel vernieuwde website www.discovered.nl te bekijken. Eet smakelijk!