Het verhaal achter kwaliteit – “Voedselveiligheid raakt iedereen”

26 juli 2022

Mario de Belda, onze QA manager, vertelt ons meer over voedselveiligheid binnen Farmhouse.

Mario de Belda is sinds januari van dit jaar QA Manager bij Farmhouse International. De kersverse collega voelt zich helemaal thuis in zijn nieuwe rol en ziet zichzelf niet snel in een andere functie terechtkomen. “Voedselveiligheid is voor iedereen belangrijk en daarom is het zo leuk en interessant om daar dagelijks mee bezig te zijn.”

 

Mario studeerde agronomic engineering in zijn geboorteland Chili en werkte daar vervolgens bij verschillende fruitexporteurs. Hij vertelt: “Ik heb daar ontzettend veel geleerd over productie, afzet en kwaliteit. Toen ik de kans kreeg om in Europa te gaan werken, heb ik die met beide handen aangegrepen. Ik heb de afgelopen jaren bij verschillende internationale bedrijven gewerkt en daar ook weer heel veel geleerd.”

 

Keten wordt opgeschud

Sinds begin van dit jaar werkt Mario dus bij Farmhouse International. Waarom maakte hij die overstap? “Je vindt niet zomaar een bedrijf dat oprechte aandacht heeft voor kwaliteit en de menselijke maat in de complete keten”, licht hij toe. “Bij Farmhouse zag ik een visie die mij aanspreekt en dicht bij die van mij ligt. Daardoor was de keuze snel gemaakt.” Als QA Manager zorgt Mario ervoor dat de producten die Farmhouse levert, voldoen aan de specificaties die de klant heeft gevraagd. “Daarbij zijn risicoanalyses en proactief handelen essentiële onderdelen van onze strategie. En goede communicatie met onze klanten en onze toeleveranciers is een belangrijke pijler onder die strategie.” Hij vertelt dat de hele keten momenteel flink wordt ‘opgeschud’ en dat ook de schakel kwaliteit met veranderingen te maken krijgt. “Hot topics zijn de extreme weersomstandigheden, de tevredenheid in de toeleveringsketen, het gebruik van pesticiden en alternatieven voor meststoffen. Maar ook procesvalidatie en de ontwikkeling van nieuwe technologieën vragen op dit moment veel aandacht.”

 

Grote impact

Mario is geboeid door het werk als QA Manager. Juist het feit dat kwaliteit zo’n grote impact heeft op het bedrijf én op ons leven, vindt hij extra interessant. “Voedselveiligheid raakt iedereen. En het leuke vind ik ook dat ik zowel met de menskant als met de proceskant te maken heb.” Om daar lachend aan toe te voegen: “Niet iedereen kan zeggen dat-ie zo’n veelzijdige functie heeft.” En ook bij Farmhouse zit hij naar eigen zeggen helemaal op zijn plek. “De belofte ‘connecting smiles’ vind ik een prachtige drijfveer.”